Een onsteking is een reactie van het lichaam op beschadiging van het weefsel of van prikkels van buitenaf. Bij een locale ontstekingen zal het ontstoken gebied niet worden behandeld, terwijl andere lichaamsdelen wel mogen worden behandeld.
Een wond, of schaafwond is een gedeeltelijke contra indicatie. Omdat het lichaam nieuwe cellen zal aanmaken om deze te herstellen zal de masseur de pijnlijke plek vermijden. Bij besmettelijke huidziekten, zoals zwemmerseczeem een koortslip, gordelroos etc, zal de masseur je niet behandelen. Raadpleeg vooraf je huisarts.
Bij trombose is er een bloedstolsel aanwezig in een bloedvat en zal daarom niet gemasseerd worden. Bij spataderen wordt een sport en deeptisseu behandeling afgeraden vanwege de druk. Afhankelijk van de situatie zal men adviseren om een ontspannende massage te nemen. De masseur heeft de uiteindelijke beslissing.
De eerste drie maanden van de zwangerschap wordt niet behandeld. De masseur zal je hier altijd naar vragen en over informeren. Vanaf 12 weken tot de laatste week kan een voetreflexmassage je helpen om de weën op te wekken.
zwangere vrouw maak een selfie op de bank
Koorts is een natuurlijke reactie van het afweersysteem en treed op bij bacteriële infecties en ontstekingen. Door de koorts zal een virus of bacterie beter worden bestreden. De massage stimuleert de bloedcirculatie in het lichaam. Omdat de stofwisseling al is verhoogd zal bij een massage de koortsreactie toenemen.
man met schaafwond op de knie
vermoeide vrouw achter de computer met blauwe koffiemok
Als massagetherapeut heb je de plicht en verantwoording om je cliënten zo goed mogelijk te behandelen, adviseren en informeren. De masseur voert massages uit op een gezond lichaam. Bij twijfel neem vooraf contact op met je huis(arts).
Arts vult anamneseformulier in
zeer slechte gezondheid
spataderen, ontstekingen
open wonden, hygiëne
sterke lichaamsbeharing
Aangepaste massage bij:
koorts, griep, infectieziektes, hartstoornis
de eerste 12 weken van de zwangerschap
besmettelijke huidziekten, steenpuisten
onder invloed zijn van alcohol en/of drugs
Niet masseren bij:
Koorts en griep
Hoewel massages een positive bijdrage leveren aan je algemene welzijn. Kan het averechts werken als je extreem vermoeid, overspannen of gestrest bent. Door de massage krijgt je teveel prikkels. De masseur kan besluiten om niet te behandelen.
Trombose
Open wonden en huidziekten
Ontstekingen

Wel of niet behandelen?

Zwangerschap

Vermoeidheid en slechte gezondheid

H E A L T H           R E L A X  A T I O N           V I T A L I T Y


Jouw reactie is mijn visitekaartje
Wanneer het beter is om niet te behandelen

Contra indicaties