Op grond van de Arbeidsomstandigheden wet 1998 moet de werkgever een zo goed mogelijk arbeids omstandigheden en ziek teverzuimbeleid voeren. Hiervoor bestaat de mogelijkheid om een ARBO-plan op te stellen, waarvan de stoelmassage in rede lijkheid deel uitmaakt, met het oog op het verkleinen van de kans op beroepsziekten als stress, burn-out en rsi/cans klachten.
Stoelmassage en belasting voordeel
Financiele voordelen en mogelijk heden
1. Kosten van de stoelmassage zijn af trekbaar voor de werkgever. Als on der deel van het arbobeleid kan een werk gever besluiten aan de medewerkers de moge lijkheid te bieden om periodiek deel te nemen aan een stoelmassage. Met ingang van de nieuwe werkkostenregeling 2011 wordt dat door de belastingdienst zonder verdere voorwaarden als een vrije verstrek king beschouwd en is aftrekbaar van de loonbelasting
2. BTW Stoelmassage aftrekbaar Tevens kan de in rekening gebrachte BTW over de stoelmassage in mindering worden gebracht op de omzetbelasting. Voor over heidsinstanties is de BTW in enkele geval len (gedeeltelijk) terug te vorderen.
3. Kosten van de stoelmassage voor rekening van medewerker.
4. Ontvangst EU- subsidie Door de overheid worden EU-subsidies aan bedrijven en instellingen toegekend voor massagepilots op de werkplek, met het doel het ziekteverzuim terug te dringen. De subsidie kan oplopen tot 100% van de kos ten. Het traject van een subsidieaanvraag wordt echt rendabel bij een groot aantal periodieke massages. Dit in verband met de complexiteit en duur van een aanvraag.
ARBO-verstrekking Als bepaalde werknemers vanwege hun werk stoelmassage nodig hebben en de werkgever schakelt daartoe een gespeciali seerd massagebedrijf in, is er sprake van een vrije ARBO-verstrekking, mits er wordt voldaan aan enkele voorwaarden.
1. Werkgever heeft een ARBO-plan. 2. De stoelmassage maakt in redelijkheid deel uit van dat ARBO-plan. 3. De stoelmassage vindt tijdens werktijd plaats. 4. De werknemer is geen eigen bijdrage verschuldigd. 5. Er is geen sprake van een aanmerkelijke privébesparing voor de werknemer.
Als niet aan deze voorwaarden kan worden voldaan, behoren de kosten van de stoel massage tot het loon (eventueel vermin derd met een werknemersbijdrage). Voor meer informatie zie de website van de be lastingdienst.
2. BTW is volledig verrekenbaar met voorbelasting De werkgever die de stoelmasseur betaalt voor haar diensten, heeft op grond van artikel 15 van de Wet op de omzetbelasting 1968 recht op aftrek van voorbelasting. Deze voorbelasting betreft de 21% BTW die over de diensten van de stoelmasseur en de eventuele reiskostendeclaratie wordt betaald. Non profit organisaties kunnen de massages in mindering brengen op hun loonheffing. (Semi-) overheidsinstellingen, die zijn vrijgesteld van BTW heffing kunnen de BTW terugkrijgen van het BTW com pensatiefonds. Voor meer informatie zie de website van het Ministerie van Financiën: www.minfin.nl.
Met ingang van 1 januari 2011 treedt de werkkostenregeling 2011 in. Deze regeling vervangt de oude regeling van de belas tingdienst die de vergoedingen en verstrek kingen aan uw personeel regelt. De werk kostenregeling 2011 brengt ingrijpende ver anderingen met zich mee.
In de nieuwe regeling van de belasting dienst mag u als werkgever uw personeel tot een maximum van 1,4% van de totale loonsom laten profiteren van vergoedingen en verstrekkingen. Het is niet langer nood zakelijk om deze vergoedingen per werk nemer bij te houden, dan kan bedrijfsbreed.
Een stoelmassage wordt in de werkkosten regeling 2011 gezien als arbovoorziening. Arbovoorzieningen behoren tot de ‘nihil’ waardering en gaan niet ten koste van het forfait van 1,4%. Stoelmassages kunnen op grond hiervan onbeperkt worden verstrekt aan de werknemers. Ook kan aan werkne mers de mogelijkheid worden geboden om met brutoloon stoelmassages aan te schaf fen.
Stoelmassage is onder de volgende voor waarden een vrije ARBO-verstrekking:
Wanneer een bedrijf de inzet van bedrijfs massage opneemt in een ARBO-plan geeft het de volgende mogelijkheden:
1. Kosten stoelmassage zijn aftrekbaar De kosten voor stoelmassage zijn volledig aftrekbaar van loon en vennootschapsbelas ting.
Als werkgever kunt u medewerkers de mogelijkheid bieden om op eigen kosten deel te nemen. De ruimte wordt dan door uw organisatie ter beschikking gesteld. De kosten kunnen worden voldaan via de loonadministratie van uw organisatie. Met de werkkostenregeling 2011 zijn de mogel lijkheden hiervoor door de belastingdienst verruimd. Indien de kosten via de loonad ministratie worden betaald, dan kunnen deze voor de medewerker aanzienlijk lager uitvallen.
Stoelmassages zijn fiscaal aftrekbaar
RI&E en de Arbowet
RI&E staat voor risico inventarisatie en evaluatie, en is voor bedrijven een verplicht onderdeel van een verantwoord Arbobeleid. In een plan van aanpak worden de risico's van veiligheid en gezondheid getoetst met de RI&E instrumenten.
Duurzame inzetbaarheid
De Belastingdienst stimuleert bedrijven om te investeren in de gezondheid en de vitaliteit van hun medewerkers om zodoende het ziekteverzuim tegen te gaan. De kosten die jouw onderneming maakt voor stoelmassage zijn volledig op te voeren als bedrijfskosten en zijn vrijgesteld van loonbelasting. De voorwaarden zijn:
Om de duurzame inzetbaarheid van o.a. beeldschermwerkers te verbeteren zijn stoelmassage en ergonomie onmisbaar om de risico's van verzuim tegen te gaan. Door een plan van aanpak op te stellen vanuit de RI&E kan de werkgever gebruik maken van de fiscale voordelen en stoelmassage implementeren in zijn bedrijf.
de stoelmassage is opgenomen in het Arboplan de massages maken in redelijkheid deel uit van het Arboplan de stoelmassage vind plaats tijdens kantooruren de werknemer betaald geen eigen bijdrage
Stoelmassages vallen onder de nihilwaardering en wordt gezien als loon in natura. Binnen de werkkostenregeling kan je als bedrijf jouw werknemers laten profiteren van vergoedingen en verstrekkingen zonder dat dit belast wordt. Dit kan tot een maximum van 1,2% van de totale loonsom, de zogenaamde vrije ruimte.
Wanneer je als onderneming op regelmatige basis stoelmassages inzet voor jouw medewerkers is het verstandig om de stoelmassage op te nemen in het Arboplan. Hierdoor blijft de 1.2% forfait van de werkkostenregeling ongemoeid, en kan deze worden besteed aan andere vergoedingen voor het personeel.