Het National Cancer Institute heeft in een studie onderzocht of voetreflexologie meer effect had dan een gewone massage bij vrouwen met borstkanker die in een vergevorderd stadium chemotherapie kregen.
Voetreflexologie bevordert de levenskwaliteit van kanker
Voetreflexologie wordt in de klassieke geneeskunde nog al te vaak beschouwd als niet meer dan een aangename, ontspannende voetmassage, waardoor je je even beter voelt. Echter moest men toegeven dat het meer deed dan werd gedacht.
Het effect van voetreflex bij kanker
Michigan State University
De vrouwen werden verdeeld in drie groepen, waarbij een groep echte voetreflex kreeg, een groep die een gewone voetmassage kreeg en een laatste placebo groep een standaard behandeling onderging. De vrouwen die voetreflexologie kregen hadden na elf weken duidelijke fysieke verbeteringen. Men constateerde dat ze minder kortademig waren en gemakkelijker de dagelijkse taken konden uitvoeren.
Voetreflexologie kan een waardevolle aanvulling zijn op de conventionele kanker-behandeling en de levenskwaliteit van mensen met kanker aanzienlijk verbeteren.
Wyatt G, Sikorskii A, Rahbar MH, Victorson D, You M. Health-Related Quality-of-Life Outcomes: A Reflexology Trial With Patients With Advanced-Stage Breast Cancer. Oncol Nurs Forum. 2012 Nov 1;39(6):568-77.
drukpunten en zones aan de onderkant van de voeten bij kanker

H E A L T H           R E L A X  A T I O N           V I T A L I T Y


Jouw reactie is mijn visitekaartje